Italská gastronomie pohladí všechny vaše smysly
Úvodní stránka Blog Italská gastronomie pohladí všechny vaše smysly

Italská gastronomie pohladí všechny vaše smysly

Už jste se někdy nechali omámit italskou gastronomií, která zapůsobí na vaše chuťová buňky? Nebo jste ji naopak mockrát neochutnali? Pojďme si ukázat, na čem si Italové pochutnávají a třeba načerpat trochu inspirace pro vlastní kuchařské počiny.

Pizza, italská jednička

Symbolem italské kuchyně je bezpochyby pizza, která je rozšířená po celém světě. Ačkoliv se to tak nemusí jevit, svůj základ má už u starých Římanů, Řeků i Egypťanů. Chlebové placky vytvořené z olivového oleje, bylinek, rajčat i sýrů už totiž jedli i oni. Samotná pizza v dnešní podobě se dělá z mouky, kvasnic, soli a olivového oleje. Podle chuti se pak přidávají rajčata, mozzarella, šunka, ananas atd. Italská pizza údajně pochází z Neapole a podávala se zde v 18. století. Už v té době prý existovala speciální místa, kde se prodávala – něco jako dnešní pizzerie.

Těstoviny na stovky způsobů

Jestli si na něčem Italové pochutnávají, tak jsou to těstoviny. Těm se tady říká „pasta“. V současné době je známo na 400 druhů těstovin nejrůznějších tvarů a velikosti. Těstoviny lze rozdělit na dva hlavní druhy – čerstvé a sušené. Čerstvé obsahují vejce, vydrží tedy v lednici jen několik dní, zatímco suché mají dlouhou trvanlivost a jsou vyráběny z tvrdé pšenice durum. Vaří se způsobem „al dente“ - mají být pevné, ale zase ne příliš tvrdé. Představíme si těstoviny, které jsou nejvíce známé. 

  • Spaghetti (špagety) – většinou bývají zhruba 30 cm dlouhé a 2 mm tenké. Italové je rádi jí s rajčatovou (boloňskou) omáčkou s bylinkami, mletým masem, zeleninou a parmezánem, nejběžnější jsou spaghetti alla carbonara.
  • Maccheroni (makarony) – podlouhlé cca 5 cm dlouhé duté těstoviny, vyrábí se z těsta, které neobsahuje vajíčka.
  • Lasagne – široké a ploché těstoviny prokládané sýrem, různými omáčkami, mletým hovězím masem a spouzstu dalšího. V jižní Itálii jsou proložené rajčatovou omáčkou nebo masovým ragú, na severu se kombinují s bešamelem.
  • Penne – duté válcovité těstoviny na koncích šikmo seříznuty, bývají hladké nebo mají na sobě rýhy, podávají s omáčkami, oblíbenou verzí je penne all´arrabbiata s omáčkou, rajčaty, česnekem, chilli a olivovým olejem.
  • Fettucine – ploché tlusté nudle dělané s hovězím nebo kuřecím ragú (masovou omáčkou), oblíbený druh fettucine alfredo – nejčastěji s máslem a parmezánem.
  • Tagliatelle – jsou podobné těstoviny fettucine, ale jsou o něco užší, podávají se s různými druhy masa (třeba boloňská omáčka).

Rizoto

Mezi další klasická a tradiční jídla patří rizoto. Existuje několik druhů. Většinou se připravuje z vařené rýže ve vývaru, přidá se maso, zelenina nebo třeba ryba. Italové používají kulatozrnou rýži s nízkým obsahem škrobu, kterou povaří se směsí cibule, česneku nebo olivového oleje.

Další pochutiny pro vaši vytříbenou chuť

  • Minestrone - když se podíváme na jiný druh jídel, v Itálii patří mezi známé právě tato polívka. Dávají se do ní různé druhy zeleniny – rajčata, brambory, cibule, fazole, celer a další. Většinou podle toho, jaké suroviny jsou dostupné.

  • Carpaccio - tento předkrm se připravuje ze syrového masa nebo z ryby. Maso se nakrájí na tenké plátky a podává se pokapané citrónem, olivovým olejem a dochucuje se čerstvě mletým pepřem a parmazánem. Přidat se mohou různé studené omáčky.

  • Prosciutto - její slavná varianta pochází z města Parma. Známe ji jako nevařenou šunku, která se servíruje nakrájená na tenké plátky.

Sladká tečka na konec

Tiramisu, moučník původem z Toskánska, je rozšířen různě po světě a patří mezi oblíbené dezerty. Vyrábí se z krémového mascarpone, vaječných žloutků, cukru, silného espressa, másla a kvalitního kakaa. Postupně se vrství namáčené piškoty, které se právě touto směsí natřou. Piškoty se také mohou namáčet v rumu, víně, brandy či alkoholickém likéru.

S Itálií si nepochybně spojíte i zmrzlinu (gelato), která k ní neodmyslitelně patří. Je vyrobená ze smetany či mléka, cukru a čerstvého ovoce.

Italské nápoje

Italové jsou považování za největší producenti vína na světě. Není divu. Jejich vína jsou kvalitní a velmi chutná. Nabízí nespočet odrůd, ale nejoblibnější je Sangiovese, dále pak Barbera, Chianti, Nebbiolo, Catarrato Bianco Siciliano, Nero ďAvola, Montepulciano, Trebbiano Toscano a další.

Asi není pro nikoho překvapující, že je v Itálii rozšířené pití kávy. A to především espressa, od nějž se pak odvozují další kávové nápoje jako caffè latte, caffè macchiato, caffè mocha, caffè lungo nebo caffè corretto. Určitě byste setkali i s cappuccinem.

Kupodivu mají Italové, stejně jako my, v oblibě i slivovici. Setkáte se s druhem Grappa, což je aromatická pálenka, která se vyrábí ze zbytků po lisování vína (slupky, stopky, semena atd.)

Nesmníme také opomenout jejich letní klaqsicu, bez které nempůže proběhnout žádná pravá italská dovoledná - aperol. Směr pomenčového, kořeněného bitteru, prosseca, pomeranče a sody.