Úvodní stránka Blog Co se hodí vědět před cestou do Itálie

Co se hodí vědět před cestou do Itálie

O Itálii se říká, že je zemí slunce, ale také zemí hor a kopců, které jsou téměř ze všech stran obklopeny mořem. Tak to také symbolizuje italská státní vlajka. Víte ale i další informace ze života Italů?

O Itálii se říká, že je zemí slunce, ale také zemí hor a kopců, které jsou téměř ze všech stran obklopeny mořem. Tak to také symbolizuje italská státní vlajka, kde zelená barva reprezentuje zemi plání a kopců, bílá barva značí sníh z Alp a červená pak krev prolitou ve válkách za italskou nezávislost. Náboženský výklad říká, že zelená znamená naději, bílá víru a červená křesťanskou lásku. Země na Apeninském poloostrově je rájem pro milovníky historických památek, umění, krásné přírody a v neposlední řadě i sportu a koupání na nádherných plážích. 

Stručné dějiny Itálie 

V bouřlivé historii Itálie se střídala období velkého triumfu s časy úpadku. Nejstarší důkazy o osídlení současné Itálie jsou staré asi padesát tisíc let. První velkou civilizací na Apeninském poloostrově byli Etruskové. Počátek dějin tohoto národa se datuje asi do roku 800 př. n.l . V dalších stoletích pak významně ovlivnil utváření kultury starověkého Říma. Sama etruská civilizace byla z velké části ovlivněna Řeky, kteří kolem 7. století př. n. l. začali obsazovat ostrov Sicílii a jih Itálie. Řekové zakládali mocné přístavy, např. Syrakusy, Bari či Neapol. 

Kolem roku 500 př. n. l. začíná vzrůstat význam Říma, který se postupně stal nejmocnější říší světa. Začal jako království, aby následně svoje státní zřízení změnil na republiku. Po nástupu Julia Caesara vzniká císařství. Císařové vládli s podporou senátu až do rozdělení impéria v roce 395. Západní část bývalé Římské říše dospěla ke svému definitivnímu úpadku už v 5. století, východní část se změnila na Říši.

Ve středověku byla Itálie rozdělena na řadu malých království a knížectví. V této době také začal stoupat vliv papeže. V 11. století rovněž začínají vzkvétat námořní republiky, města zbohatla na obchodu s Asií. Nejmocnější byly Benátky, Janov a Pisa. Důležitou úlohu v dějinách hrála Florencie, kde se zrodila renesance, která výrazně ovlivnila vývoj celé Evropy. 

V následujících staletích byla Itálie stále roztříštěná na menší územní celky a její území se dostávalo pod nadvládu cizích mocností. Nejprve část Itálie ovládli španělští Habsburkové, které vystřídala jejich rakouská větev. V 18. století ovládl zemi na nějakou dobu Napoleon Bonaparte. V roce 1861 dochází ke vzniku sjednoceného Italského království, tento rok se stal významným mezníkem v dějinách Itálie.

Základní údaje o Itálii

Počet obyvatel: cca. 61 milionu (odhad 2013)

Etnické složení: přev. Italové (vč. německy, francouzsky či slovinsky hovořících v severní části země a řecky a albánsky hovořících na jihu)

Náboženství: křesťanské 80 % (vč. protestantů), v zemi je cca 700 tisíc muslimů, bez vyznání 20 %

Jazyky: úředním jazykem je italština, v některých částech země převažuje němčina, francouzština a slovinština

Typ vlády: parlamentní demokracie

Samostatnost: od 17. března 1861

Hlava státu: prezident Sergio Mattarella (od r. 2015)

Volby: poslední volby se uskutečnily v únoru letošního roku, další jsou plánované na rok 2018

HDP na hlavu: 30 600 USD (odhad z r. 2013; ČR 27 600 – USD)

Měna: euro

Nezaměstnanost: 10,6 % (odhad 2013) Existuje však výrazný rozdíl mezi průmyslovým severem a zemědělským jihem. GEOGRAFIE

Rozloha: 301 340 km²

Hranice: 1 899,2 km (s Rakouskem, Francií, Vatikánem, San Marinem, Slovinskem a Švýcarskem)

Podnebí: Alpy leží v mírném pásu s rozdíly mezi vrcholy hor a údolími. Pádská nížina má vnitrozemský charakter. Zbytek území ovlivňuje středozemní klima s horkým suchým létem a mírnou zimou bohatou na srážky

Min. noční / max. denní teploty (°C) v Římě: leden–březen 2–4 / 12–16, duben– červen 7–14 / 19–27, červenec

Nejnižší a nejvyšší bod: Středozemní moře (0 m) / Monte Bianco (4 810 m)

Itálie - země turistiky

Pro návštěvníky z celého světa je Itálie mimořádně atraktivní zemí. Ročně jich do této země zavítá až sto milionů, příjmy z turismu představují více než 10 % hrubého domácího produktu. Itálie má nejvíce památek zapsaných v seznamu světového dědictví UNESCO. K nejnavštěvovanějších městům patří tradičně historický Řím, Benátky a Florencie, dále celé mořské pobřeží i alpská jezera Garda či Como. Miliony turistů cestují do Itálie kvůli překrásné malebné krajině Toskánska, Neapolského zálivu, chráněné oblasti Cinque Terre na Italské riviéře, ale rovněž i na italské ostrovy např. Capri, Elbu, Sardinii a Sicílii.

Itálie - vinařská velmoc

Více než 40 procent území Itálie zabírá orná půda. Významnými zemědělskými oblastmi jsou Pádská nížina, Apulie, Toskánsko, Sicílie a Kampánie. Itálie patří rovněž mezi světové vinařské velmoci. Tamní sklizeň okolo 9 000 tun ročně je největší na světě a výroba okolo 57 000 hektolitrů vína je srovnatelná jen s produkcí Francie! 

Itálie patří mezi nejdůležitější evropské producenty vína, které se pěstuje od severu země až po Sicílii. Mezi ty nejznámější patří například Lambrusco, Chianti, Montepulciano d'Abruzzo, Barolo, Brunello di Montalcino, Asti Spumante, Prosecco, Nero d'Avola nebo Vino Nobile di Montepulciano. 

Italská kuchyně 

Jedna z nejoblíbenějších světových kuchyní je právě kuchyně italská. Italská kuchyně je zdravá, používá čerstvé suroviny a obvykle bývá jednoduchá na přípravu. Italové jsou velcí milovníci jídla, umí mistrně upravovat zeleninu, ryby, sladkosti nebo těstoviny a dali také světu slavné šunky, sýry nebo vína. 

Mezi základní a důležité ingredience italské kuchyně patří těstoviny, maso, ryby a mořské plody, mléčné výrobky, olivy, olivový olej, sýry, víno, zelenina, ovoce, čerstvé bylinky a koření. Italové také mají velmi dobré nejrůznější lahůdky a zákusky, úžasnou zmrzlinu a v neposlední řadě skvělou kávu. 

V italské kuchyni je zvykem servírování o více chodech, předkrm, první a druhý chod, sladký zákusek nebo sýry a ovoce. Před samotným předkrmem je zvykem podávat na stůl misku s olivovým olejem a balzamikovým octem, do kterého se namáčí bílý chléb. Po jídle bývá zvykem pití kávy, ke které se obvykle objednává sklenička tvrdšího alkoholu, např. tradiční grappa, limoncello nebo sambucca.

Italské lahůdky 

Slavné sušené šunky prosciutto z Parmy zná celý svět. Ze sýrů je třeba připomenout Parmigiano-Reggiano (parmazán), Mozzarelu, Ricottu, Pecorino, nebo krém Mascarpone. Z lahůdek připomeňme sušená rajčata, lanýže, nakládané artyčoky, houby, olivy, lilky, kapary, ančovičky, uzeniny běžné i ze zvěřiny a množství sušených mas a salámů jako například bresaola, pancetta, coppa a další. Velmi oblíbený je také salám mortadella. 

Italské těstoviny

Kapitola sama pro sebe jsou těstoviny, které se dělají po celé Itálii v nejrůznějších tvarech. Nejznámější jsou spaghetti, macaroni, tagliatelle, linguine, lasagne, penne, caneloni, fusilli, gnocchi, nebo plněné tortellini, ravioli… Nikde jinde nenajdete takové množství různých druhů těstovin jako právě v Itálii.

Vybrané typické italské speciality 

Brodetto - hustá rybí polévka, obsahuje více druhů ryb, mušle, krevety a sépie. 

Carpaccio - oblíbený předkrm. Na velmi tenké plátky krájené syrové hovězí maso ze svíčkové, pokapané citrónem, olivovým olejem a čerstvě mletým pepřem. Někdy se přidává strouhaný parmazán nebo lanýž. Carpaccio se dělá i ze syrových ryb (tuňáka, lososa). V poslední době je módní i carpaccio z ovoce (jahod, ananasu). 

Fiori di Zucca - oblíbená specialita, obalované smažené květy cukety, podávané v rajčatové omáčce, někdy plněné ančovičkami. 

Insalata Caprese - typický italský předkrm, na plátky nakrájená mozzarella, rajčata s čerstvou bazalkou, pokapaná olivovým olejem a kořeněná čerstvým drceným pepřem. 

Lasagne - oblíbený zapečený pokrm z plátových širokých nudlí, prokládaných nejrůznější náplní, nejčastěji mletým masem a rajčatovou omáčkou nebo špenátem a sýrem. 

Melanzane al forno - zapečené plátky lilku prokládané rajčatovou omáčkou a čerstvými rajčaty a sýrem, česnekem a petrželkou. 

Minestrone - známá zeleninová polévka ve vývaru, někdy se přidávají těstoviny. 

Osso buco - pokrm z telecího masa. Používají se plátky masa s kostí (s morkem), nejčastěji z kýty nebo nožiček. Maso se dusí ve vývaru společně se zeleninou, hlavně rajčaty, cibulí, vínem a kořením. 

Panna cotta - italský zákusek. Vařená smetana s mlékem cukrem a želatinou. Po vychladnutí získává charakter pudinku, obvykle se podává s karamelem nebo ovocnými omáčkami a čerstvým ovocem. 

Penne all'arrabbiata - těstoviny penne s česnekem, rajčaty, bazalkou a chilli, jedna z nejběžnějších úprav italských těstovin. 

Pizzoccheri - široké nudle z pohankové mouky, podávané s vařenou zeleninou a bramborem, sypané sýrem. Specialita z oblasti italských Alp. 

Prosciutto e melone - tradiční lehký předkrm, jedná se o nakrájenou sušenou šunku, obvykle parmskou a plátky cukrového melounu. 

Ragu alla bolognese - populární směs z mletého masa, která se nejčastěji podává s těstovinami. Skládá se z hovězího nebo vepřového masa, rajčatové omáčky a zeleniny, přidává se koření a červené nebo bílé víno. 

Risotto - tradiční italské jídlo z rýže. Variant je mnoho, přidávají se houby, maso, ryby, víno, sýr, koření a zelenina. Používá se speciální rýže Carnaroli, Arborio a další. Risotto al nero - černé rizoto, obarvené inkoustem ze sépie, která pokrmu dodává nejen černou barvu, ale i nezaměnitelnou chuť. Přidávají se často plody moře, houby nebo zelenina. 

Sarde in saor - benátská specialita, pečené sardinky, naložené ve sladkokyselém nálevu s cibulí a rozinkami. 

Saltimbocca alla Romana - závitky z telecích řízků plněné bylinkami a sušenou parmskou šunkou, marinované ve víně. 

Spaghetti all' aglio, olio e peperoncino - u Italů velmi oblíbená a rychlá úprava špaget, na které se dává orestovaný česnek s pálivými papričkami a čerstvou petrželkou a rajčaty. 

Spaghetti alla Carbonara - populární úprava špaget nebo jiných těstovin. Základem je omáčka z vajec, smetany, sýra a pancetty (sušeného vepřového boku). 

Tiramisu - slavný a oblíbený zákusek z piškotů se sýrem mascarpone, kávou, smetanou a cukrem, při servírování se posypává kakaem. 

Pizza - snad nejznámější italské jídlo na světě, které pochází z Neapolského zálivu. Existují stovky druhů pizzy, ale nejznámější je Pizza Margherita, která je složená jen z rajčat, bazalky a mozzarelly, Pizza ai quattro formaggi - ze 4 druhů sýra, Pizza capricciosa, na které jsou rajčata, mozzarela, artičoky, vajíčka, žampióny, bazalka, sušená šunka a Pizza Napoletana, na které jsou kromě rajčat ančovičky a olivy.

Siesta v Itálii

V Itálii se dodržuje polední pauza, kterou Italové využívají k odpočinku. Obchody, kanceláře i mnohé restaurace se zavírají v cca.13 h. a otevírají až v cca.16 – 17 h. Obecně platí, čím více na jih, tím delší siesta.

Italské svátky

1.ledna - Capodanno - Nový rok

Oslavy prvního dne v roce začínají podobně jako u nás hned po půlnoci slavnostními ohňostroji, Italové navíc často mají na 1. ledna různé tradiční náboženské slavnosti.

6. ledna - Tre magi e Befana - Tři králové a Befana

Tříkrálový svátek znamená v Itálii především pro děti často větší událost než samotný Štědrý den. Městy a vesnicemi prochází barevné průvody a hodné děti dostávají dárečky od čarodějnice Befany. Vánoční prázdniny italským dětem končí právě až po 6. lednu.

14. února - La Festa di San Valentino - Svatý Valentýn

Svatý Valentýn - tento svátek lásky oblíbený dnes v Evropě i Americe má v Itálii dlouhou tradici. Ve starém Římě probíhaly kolem 15. února oslavy Luperkalia, podle boha plodnosti Luperco.

březen / duben - Pasqua - Velikonoce

Velikonoční svátky jsou v Itálii velmi oblíbené a často důležitější než např. Vánoce, v nábožensky založené Itálii se jedná o hlavní církevní událost. Členové rodiny se na setkání sjíždějí i z daleka, rozesílají se velikonoční pozdravy a lidé si navzájem přejí i osobně. Slavnostní jídla se liší podle jednotlivých regionů, na stole by nemělo chybět pečené maso (jehněčí, skopové nebo telecí) s brambory, vejce a smažené artyčoky. Tradiční velikonoční pečivo je Colomba (podle jeho tvaru -létající holubice), jedná se o kynutou bábovku s rozinkami, čokoládou nebo posypanou moučkovým cukrem. Děti dostávají velká čokoládová vajíčka s překvapením. Na Velikonoční pondělí rodina připraví piknikové košíky plné jídla a vyrazí někam ven za město - do lesa, parku nebo k moři.

25. dubna - Festa della Liberazione - Den osvobození

Svátek připomíná osvobození Itálie od vlády nacistů v roce 1945, tento den se uctívá památka bojovníků proti fašismu.

1. května - Festa del lavoro, Festa dei lavoratori - Svátek práce

Svátek práce se slavil poprvé v roce 1891, kdy ale skončil krvavou vzpourou. Během vlády fašistů se svátek neslavil a znovu byl obnoven až po 2.světové válce.

2. června - Festa della Repubblica - Den Italské republiky

Ve dnech 2. a 3. června 1946 Itálie uspořádala referendum, ve kterém měli občané rozhodnout, jaký systém bude vládnout v jejich zemi a vybrali si republiku. Na oslavu této události se každoročně konají vojenské přehlídky u památníku neznámého vojína na náměstí Piazza Venezia v Římě.

15. srpna - Ferragosto, Assunzione di Maria - Nanebevzetí Panny Marie

Nejoblíbenější den z celého roku, jedná se o hlavní prázdninový svátek. Na tento den připadá katolický svátek Nanebevzetí Panny Marie a současně oslavy z pohanských dob Ferragosto. Mnozí Italové slaví na pláži, ve městečkách se večer konají ohňostroje a zábava je až do pozdních hodin. Přímořská letoviska jsou plná nejen turistů, ale hlavně Italů. Veškeré hotely jsou na tuto dobu vyprodány a na silnicích je zvýšený provoz.

1. listopadu - Ognissanti , Tutti i Santi - Dušičky, Svátek Všech svatých

Stejně jako u nás chodí Italové na hřbitovy, kde rozsvěcují svíčky a pokládají květiny. Tradiční jídlo pro tyto dny je pokrm s názvem grano cotto - vařená pšenice s vínem podávaná s kousky čokolády a ořechy.

8. prosince - Immacolata Concezione - Neposkvrněné početí Panny Marie

Přestože se jedná o náboženský svátek, je tento den především spojen s počátkem příprav na blížící se Vánoce. Většinou už jsou nazdobená náměstí a ulice, v kostelech stojí jesličky a většina italských domácností už má stromeček.

24. prosince - Vigilia di Natale - Štědrý den

Italové tráví Štědrý den s rodinou a po společné večeři jdou na půlnoční mši. Jejich domy zdobí vánoční stromky a tradiční betlémy.

25. prosince - Natale - Vánoce

Nejslavnostnější den Vánoc. Rodiny se shromáždí u večeře, která trvá až do pozdních večerních hodin. Na stole najdete všechny druhy pokrmů, které se liší region od regionu. Jedním z nich je pečené maso (vepřové, jehněčí nebo drůbež - krůtí, kuřecí), lasagne nebo tortellini. Dezert, který nemůže chybět, je panettone - buchta s rozinkami ve tvaru bábovky, posypaná moučkovým cukrem. V tento den se rozbalují dárky, které v Itálii přináší Babbo Natale.

26. prosince - Santo Stefano - Sv. Štěpán

Další den oslav s přáteli a rodinou.

31. prosince - Notte di San Silvestro - Silvestr

Silvestra Italové tráví nejvíce s rodinou a přáteli. Po společné večeři chodí slavit do města, kde bývá o půlnoci ohňostroj. Silvestrovská večeře má symbolický význam, typická je čočka s vepřovým kolenem nebo klobásou pro zajištění hojnosti do příštího roku, stejně tak jako oblíbené mořské plody. Silvestr se vyznačujeme ještě jedním typickým a velmi rozšířeným zvykem: Italové důrazně dbají na to, aby si tento den oblékli nějaké červené prádlo, které jim přinese štěstí.

 

V době italských svátků je většina obchodů zavřena, stejně tak i jiné služby (např. autoopravny apod.), historické památky jsou ale otevřené.

 

Důležitá telefonní čísla

112 … policie - carabinieri

113 … první pomoc - soccorso publico di emergenza

115 … hasiči - pompieri

116 … silniční pomoc s nonstop provozem, odtahová služba – soccorso stradale

118…. sanitka – emergenza sanitaria

Zastupitelské úřady

Velvyslanectví ČR v Itálii:

Ambasciata della Repubblica Ceca, via dei Gracchi 322, Roma;

tel.: 0039.06.3609571-3

Generální konzulát ČR:

Consolato Generale della Repubblica Ceca, via G.B. Morgagni 20, Milano;

tel.: 0039.02.87158281

Honorární konzulát ČR v Itálii - Benátky

Consolato Onorario della Repubblica Ceca, Cannaregio 3821, Venezia;

tel.: 0039.041.2413984

Honorární konzulát ČR v Itálii - Udine

Consolato Onorario della Repubblica Ceca, Via San Francesco 34, Udine,

tel.: 0039.0432.509445

Italské velvyslanectví v ČR:

Nerudova 20, Praha 1 - Malá Strana

tel: 23308 0111

e-mail: segreteria@italianembassy.cz

(předvolba z České republiky do Itálie: 0039)

Kontakt

METAL - FRUT, spol. s r.o.
Nádražní 674
664 42 Modřice

O Nás

katalog

Tištěný katalog zájezdů
zasíláme zdarma na vaši adresu

Stačí zadat adresu a katalog je na cestě k Vám