Úvodní stránka Blog Advent a Silvestr 2. díl: Podává se večeře!

Advent a Silvestr 2. díl: Podává se večeře!

Říkali jste si někdy, co mají na Vánočním stole lidé v jiných zemích? Zdaleka ne všude leží na sváteční tabuli ryba jako u nás. Jaké mořské plody jedí třeba ve Francii? A kde se ne/drží půst? Dočtete se v pokračování našeho seriálu.

Je libo žabí stehýnka?

  • Možná vás překvapí, jakou vánoční večeři mají ve Francii. Nicméně ani tady se nedá mluvit o vánočních pokrmech jednotně. Mnoho domácností připravuje ke štědrovečerní tabuli pečeného krocana nebo pečené kuře se zeleninovým salátem. Mnozí Francouzi ale dávají přednost daleko zvláštnějším pokrmům.
  • Co byste řekli, na obalovaná žabí stehýnka, kterými je Francie poměrně proslulá? Ne jedna rodina si právě tuto specialitu ke slavnostní večeři dopřává. Kromě toho se servírují také ústřice, škeble, humři nebo kaviár a nechybí ani bohatý výběr nejrůznějších druhů sýrů.
  • Co ale Francouze spojuje je dezert Bûche de Noël, který zdobí štědrovečerní stůl. Je to sladká napodobenina polínka, která má připomínat časy, kdy se celá rodina sešla u hořícího krbu a povídala si. Pro tuto „přehlídku“ jídla mají Francouzi výraz „le réveillon“, který by se dal volně přeložit jako „dlouhá večeře“. Samozřejmě vše se zapíjí vínem, calvadosem nebo šampaňským. Francouzi jsou zkrátka gurmáni.

Den jako každý jiný

Belgičané Štědrý den stráví klidně v práci. Na rozdíl od některých jiných zemí, je totiž tím největším svátkem až 25. prosinec. V tento den se sejde rodina při slavnostní večeři, kdy se uvaří to, co má kdo nejraději.

Trochu kontroverzní je ovšem na první svátek vánoční snídaně. To se totiž jí sladké pečivo „cougnou“, které svým tvarem symbolizuje malého Ježíška.

Raději Mikuláše

Pro Holanďany má větší význam než samotné Vánoce svátek sv. Mikuláše, který je považován za patrona všech dětí i hlavního města Amsterdamu. Samotná večeře 24. prosince není v mnohých rodinách ani nijak zvlášť slavnostní.

Někde jedí podobně jako třeba v Anglii pečeného krocana, jinde si zase každý připravuje jídlo z předem přichystaných surovin sám na malých pánvičkách. Tomuto zvyku se říká „gourmetten“. Daleko více si naopak dají záležet na snídani druhý den.

Až vyjde první hvězda

  • Maďaři během Štědrého dne drží půst, proto večeře bývá náležitě bohatá, i když bezmasá. Dovoleny jsou pouze ryby. Dárky se tu rozdávají ještě před večeří asi proto, aby nikdo s jídlem nespěchal.
  • Ke stolu se tradičně usedá s první vycházející hvězdou, rodina se pomodlí a připije si. Prvním chodem je oplatek s medem a česnekem, který má posílit zdraví. Poté se naleje pikantní rybí polévka zvaná halászlé.
  • Nakonec se jí smažená ryba s bramborovým salátem, která se zapije vínem.

Božič

„Božič“ znamená „malý bůh“ a je to slovo, které mají Slovinci pro Vánoce. Podle tradic by se před jídlem neměli zapomenout pomodlit za zdraví a štěstí celé rodiny. Vánoční stůl nabízí nejeden druh masa a jako přílohu si můžete dát dokonce i ovesnou kaši.

Tradičním pokrmem je klobása s vařeným tuřínem a dezert, který nesmí chybět v žádné rodině je „Potica“. Ta vypadá podobně jako naše klasická bábovka a lze ji připravit snad ve všech možných příchutích.

Co nabídne moře

Pokud vás napadlo, že Chorvaté chystají na vánoční stůl plody moře, máte pravdu. Nejde ale jenom o ryby, večeří se klidně také chobotnice. Po celý Štědrý den by se měl držet půst, zejména pak od masa.

Co vás čeká příště

Kde byste se najedli nejlépe? Pokud chcete zažít předvánoční atmosféru jednotlivých zemí a ochutnat jejich speciality, můžete se vypravit na vánoční trhy.

Představili jsme vám, jak se prostírá vánoční tabule v několika evropských zemích a v následujícím díle se dozvíte, jaké zvyky a tradice se zde dodržují.

Kontakt

METAL - FRUT, spol. s r.o.
Nádražní 674
664 42 Modřice

O Nás

katalog

Tištěný katalog zájezdů
zasíláme zdarma na vaši adresu

Stačí zadat adresu a katalog je na cestě k vám