Úvodní stránka Blog Advent a Silvestr 1. díl: Prosím ke stolu!

Advent a Silvestr 1. díl: Prosím ke stolu!

Říkali jste si někdy, co mají na vánočním stole lidé v jiných zemích? Zdaleka ne všude leží na sváteční tabuli ryba jako u nás. Jaké mořské plody jedí třeba ve Francii? A co mají na stole lidé z nejkřesťanštější země Evropy? Dočtete se v prvním díle tohoto seriálu.

Skoro jako doma

Začneme hned za našimi hranicemi. V Německu se štědrovečerní večeře od té naší tolik neliší. Typickými pokrmy jsou různé druhy ryb, jako štika, losos, sumec nebo candát. Záleží, čemu každá rodina dává přednost.

Někteří si dopřávají raději pečeného krocana, ale klidně také husu nebo kachnu. Zdaleka není výjimkou, že si Němci dají k večeři párek s bramborovým salátem. Sladkou tečkou nakonec je vánoční máslová štola. Tu si můžete představit podobně jako naši vánočku plněnou rozinkami, kandovaným ovocem a mandlemi.

Večeře u sousedů

Rakouská večeře vypadá velice podobně jako německá. I tady byste si mohli vybrat mezi několik druhy ryb, drůbeží i párky. V Alpách je oblíbeným pokrmem zvěřina, jako třeba lahodná srnčí svíčková. Ideálně aspoň s pěti!

Plejáda chutí

Stejně jako bylo 12 apoštolů, i tradiční vánoční menu se v Polsku symbolicky skládá z 12 chodů. Na stole se objeví červený boršč, kapr se zelím a bramborami, pirohy snad se všemi druhy náplní a také „kuťa“, což je sladká kaše s ovocem a ořechy.

Poláci nepečou jako my cukroví, ale u pohádek pojídají měkoučké perníčky. Pokud se vydáte do Polska na vánoční trhy, můžete ochutnat raritu - svařené pivo, které se koření podobně jako svařené víno. No…zkusit se má prý všechno.

Špagetožrouti

Štědrovečerní tabule v Itálii se liší region od regionu. Ve střední Itálii je typickým pokrmem slepičí vývar s nudlemi, jinde je oblíbeným chodem treska v nejrůznějších obdobách. A ano, špagety Italové jedí i na Vánoce.

Samozřejmě ne s kečupem, ale třeba s mořskými plody nebo rybí omáčkou. Italové jsou velmi rodině založení, a tak je pro ně nejdůležitější večeřet společně. Nejde pouze o nejbližší rodinu, ale sejdou se všechny tetičky, strýčci, tetičky tetiček, bratranci a sestřenice.

Ještě důležitější, než samotná večeře je až oběd na Boží hod. Tradiční zákusek je sladký chléb „panettone“, který se připravuje na mnoho způsobů.

Královská večeře

Jak vypadá taková typická britská vánoční hostina si asi dovedete představit. I v Anglii je důležitější spíše slavnostní oběd na Boží hod, než samotná štědrovečerní večeře a můžete si být jistí, že půst se rozhodně nedrží.

Pán domu rozkrájí pečeného krocana, ke kterému se servírují opečené brambory. Nesmí chybět vánoční puding, flambovaný koňak a horký punč.

Ještě před jídlem se rozlomí „christmas crackers“, což je papírová tuba, skrývající malý dárek. Po večeři se děti na rozdíl od nás nehrnou ke stromečku, ale spěchají do postele, aby si druhý den ráno rozbalily dárky.

Co kanton, to jiná tradice

Ve středním Švýcarsku se rozmáhá originální zvyk, tzv. „fondue chinoise“. Každý si vezme na talíř syrové plátky masa, které namáčí ve vývaru stojícího uprostřed stolu. Příprava jídla je tak téměř bez práce.

Pokud si chcete užít vánoční večeři bez zbytečného shonu, můžete se tímto pokrmem nechat inspirovat. V německy mluvící části je typická vařená šunka s bramborovou kaší nebo pečené drůbeží. U hranic s Francií převládá francouzská kuchyně, u hranic italských zase italská. Co kraj, to jiný mrav.

Co se bude prostírat příště

Malá ochutnávka je za námi, ale v pokračování tohoto dílu se můžete těšit na další dobroty třeba z Francie nebo Chorvatska. A pokud chcete nějaká ta tradiční vánoční jídla ochutnat na vlastní chuťové buňky, udělejte si výlet na adventní trhy.

Kontakt

METAL - FRUT, spol. s r.o.
Nádražní 674
664 42 Modřice

O Nás

katalog

Tištěný katalog zájezdů
zasíláme zdarma na vaši adresu

Stačí zadat adresu a katalog je na cestě k vám